Kurs baristy
Podstawowe informacje o szkoleniu:
- adresaci szkolenia: kurs przeznaczony jest dla wszystkich chętnych, nie trzeba mieć praktyki. To kompleksowe szkolenie uczące od podstaw, rozszerzone o wiele dodatkowych praktycznych porad. Szkolenie jest przeznaczone dla osób chcących podjąć pracę na stanowisku baristy, a tym którzy już pracują gwarantuje usystematyzowanie wiedzy i poszerzenie umiejętności wieloma dodatkowymi elementami do stopnia profesjonalnego. Ramowy program nauczania od podstawowych tajników baristy ułatwia przyswojenie obszernego materiału osobom początkującym, praca zyskuje wtedy większą wartość i jest kontynuowana na nowym wyższym poziomie kwalifikacji.
- miejsce szkolenia: zapewniamy salę szkoleniową, na życzenie możemy zorganizować szkolenie w siedzibie zamawiającego,
- liczba osób: szkolenie realizowane w grupach 10- 15 osobowych
- termin szkolenia: nabór ciągły lub do ustalenia z Zamawiającym w przypadku zorganizowanych grup szkoleniowych
- ilość godzin zajęć: 30 h
Cel szkolenia:
Po ukończeniu kursu dla baristy posiadasz zasady parzenia kawy, rodzaje kaw, narzędzia pomocne do pracy czy historię kawy. Dzięki zajęciom praktycznym jest możliwość poznania tajników przygotowania wszelkich napojów kawowych i zasad pracy na różnorakich rodzajów ekspresów.
Program szkolenia:
Część teoretyczna:
- Kawa: - jako roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje - jako ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmianę (Arabika, Robusta) - jako napój – sposoby sporządzania kawy, spożycie kawy na świecie
- Barista: - początki zawodu na świecie - kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy
- Sprzęt baristy: - ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja - młynek – budowa, rodzaje, ustawienia
- Przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M: - Miscela - Macinacaffc - Machina - Mano
Część praktyczna:
- Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo - ubicie - parametry - fazy ekstrakcji - ocena jakości
- Pienienie mleka - właściwości mleka - techniki spieniania mleka
- Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato
- Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy
- Latte art – sztuka „rysowania na kawie” - serce - rozeta - tulipan
- Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy
Programy szkolenia mogą być modyfikowane na życzenie i potrzeby klientów.
Opcjonalnie:
- Moduł: „Kucharz małej gastronomii”
- Moduł: „Barman”
- Inne - na życzenie Zamawiającego
Każdy moduł szkoleniowy składa się z części teoretycznej (wykład, prezentacja) oraz części praktycznej (dyskusja, ćwiczenia indywidualne i grupowe, testy, itp.)
W ramach szkolenia zapewniamy:
- materiały szkoleniowe i piśmiennicze,
- sprzęt szkoleniowy,
- serwis kawowy,
- Inne - na życzenie Zamawiającego lub uczestników grupy
Sposób sprawdzenia efektów kształcenia:
Weryfikacja efektów kształcenia prowadzona jest na różnych etapach kształcenia:
- poprzez zaliczenia cząstkowe (zaliczenia wszystkich form zajęć w ramach poszczególnych modułów),
- ocena zaangażowania w dyskusję w trakcie zajęć,
- obserwacja i ocena umiejętności praktycznych,
- egzamin pisemny.
Weryfikacja obejmuje wszystkie kategorie obszarów (wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne)
Dokumenty jakie otrzymują absolwenci kursu:
- kurs kończy się sprawdzeniem efektów kształcenia oraz otrzymaniem zaświadczenia wydanego na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych
- certyfikat potwierdzający nabytą wiedzę i umiejętności
Zgłoszenia oraz dodatkowe informacje można uzyskać w siedzibie firmy – patrz zakładka KONTAKT