Kurs kucharza małej gastronomii
Podstawowe informacje o szkoleniu:
- adresaci szkolenia: szkolenie przeznaczone dla wszystkich osób, które chcą nabyć i udokumentować kwalifikacje niezbędne dla profesjonalnego wykonywania czynności prowadzenia małej gastronomii.
- miejsce szkolenia: zapewniamy salę szkoleniową, na życzenie możemy zorganizować szkolenie w siedzibie zamawiającego,
- liczba osób: szkolenie realizowane w grupach 8- 12 osobowych
- termin szkolenia: nabór ciągły lub do ustalenia z Zamawiającym w przypadku zorganizowanych grup szkoleniowych
- ilość godzin zajęć: 180 h
Cel szkolenia:
Celem kursu jest uzyskanie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych z zakresu surowców gastronomicznych, przygotowania stanowiska pracy, obróbki wstępnej surowców, technik sporządzania zup oraz dań podstawowych, sporządzania przekąsek i deserów, ekspedycji wyrobów kulinarnych oraz minimum sanitarnego.
Program szkolenia:
- Towaroznawstwo
- Surowce gastronomiczne
- Maszyny i urządzenia gastronomiczne zasady obsługi
- Systemy zabezpieczenia jakości potraw
- Obróbka wstępna
- Techniki sporządzania półproduktów i potraw
- Podstawy dietetyki • Zasady układania jadłospisów i przeliczania receptur
- Zasady żywienia
- Ciasta, desery i napoje technologia i wykonanie
- Zasady obsługi konsumenta w małej gastronomii i organizacja pracy
- Zasady porcjowania i dekorowania potraw
- Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie gastronomicznym oraz pomoc w nagłych wypadkach
- Przygotowanie produktów i zestawów do egzaminu wewnętrznego
- Przestrzeganie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
- Wdrażanie systemu HACCP w gastronomii
Opcjonalnie:
- Moduł: „Barman”
- Inne - na życzenie Zamawiającego
Każdy moduł szkoleniowy składa się z części teoretycznej (wykład, prezentacja) oraz części praktycznej (dyskusja, ćwiczenia indywidualne i grupowe, testy, itp.)
W ramach szkolenia zapewniamy:
- materiały szkoleniowe i piśmiennicze,
- sprzęt szkoleniowy,
- serwis kawowy,
- Inne - na życzenie Zamawiającego lub uczestników grupy
Sposób sprawdzenia efektów kształcenia:
Weryfikacja efektów kształcenia prowadzona jest na różnych etapach kształcenia:
- poprzez zaliczenia cząstkowe (zaliczenia wszystkich form zajęć w ramach poszczególnych modułów),
- ocena zaangażowania w dyskusję w trakcie zajęć,
- obserwacja i ocena umiejętności praktycznych,
- egzamin pisemny.
Weryfikacja obejmuje wszystkie kategorie obszarów (wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne)
Dokumenty jakie otrzymują absolwenci kursu:
- kurs kończy się sprawdzeniem efektów kształcenia oraz otrzymaniem zaświadczenia wydanego na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych
- certyfikat potwierdzający nabytą wiedzę i umiejętności
Zgłoszenia oraz dodatkowe informacje można uzyskać w siedzibie firmy – patrz zakładka KONTAKT